Κατά καιρούς πόνοι στον αυχένα ή στη μέση έχουν ταλαιπωρήσει κι εσένα όπως και το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού. Ειδικότερα αν είσαι άνω των 25-30 ετών υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες να καταλαβαίνεις πολύ καλά τι εννοώ.

Πόνοι στον αυχένα ή στην περιοχή της μέσης, σε οδήγησαν στον ορθοπεδικό. Εκεί αφού εξετάστηκες και πιθανόν να έβγαλες και ακτινογραφία ή στην καλύτερη περίπτωση μια μαγνητική τομογραφία, διαγνώστηκες με ένα από τους όρους αυχενικό, οσφυαλγία, ισχιαλγία χωρίς περισσότερες διευκρινίσεις.

Οι παραπάνω όροι σημαίνουν άλγος, δηλαδή πόνο, στην οσφυϊκή και στην ισχιακή μοίρα της σπονδυλικής σου στήλης (λίγο πάνω από την ουρίτσα). Αν ο ιατρός σου δεν σου είπε κάποιον λόγο για την δημιουργία της πάθησής σου, όπως κάποια ολίσθηση στους σπονδύλους, κάποιον ευθειασμό, ίσως κάποιας μορφής κήλη κλπ, τότε οι σημαντικότεροι λόγοι είναι συνήθως η ατροφία των περιφερικών της σπονδυλικής στήλης μυών, η υπερβολική καταπόνησή τους ή η συνεχόμενη λανθασμένη θέση και κίνηση τους σώματός σου.

Ο ορθοπεδικός σου θα σε παραπέμψει σε φυσικοθεραπευτή. Αυτός θα σε δουλέψει με ψυχρά επιθέματα, διαθερμίες, υπέρυθρες ακτινοβολίες, μαλάξεις και ό,τι άλλο χρειάζεσαι. Μόλις φτάσεις σε ικανοποιητικό επίπεδο θα σε παραπέμψει σε κάποιον καθηγητή φυσικής αγωγής που θα εστιάσει στην ενδυνάμωση και διάταση των μυών περιφερικά της πονεμένης διάρθρωσης ώστε να είναι δυνατή και εύπλαστη.

Αυτό που δεν πρέπει να ξεχάσεις ποτέ είναι ότι μόλις σταματήσεις να προσέχεις το σώμα σου,τότε αυτό θα στο θυμίσει.

Όλοι οι άνθρωποι όσο αφοσιωμένοι και αν είναι στην αποκατάστασή τους κάποια στιγμή θα κάνουνε μια λάθος κίνηση, ή θα κουραστούνε λίγο παραπάνω ή κάτι θα πάει πίσω στη θεραπεία. Σε ενημερώνω ώστε όταν σου συμβεί να θυμηθείς τα λόγια μου και να είσαι σίγουρος ότι η καλύτερη αποκατάσταση γίνεται δουλεύοντας στις υποτροπές σου.

Μην το βάζεις κάτω, συνέχισε να δουλεύεις με το σώμα σου και να μην ξεχνάς,

να κινείσαι … δεν είσαι δέντρο!

Σημάδης Θεόδωρος

Καθηγητής Φυσικής Αγωγής, Personal Trainer, Group Exercise Trainer, 
Master Practitioner στις Διατροφικές Διαταραχές και την Παχυσαρκία