Ο πόνος στην πλάτη δεν πρέπει να σταθεί εμπόδιο στις προπονήσεις σας. Ωστόσο, όταν παρουσιάζεται, καλό θα ήταν να επικεντρωθείτε σε ασκήσεις που θα σας επαναφέρουν στις κανονικές σας δραστηριότητες το συντομότερο δυνατό – και αυτό θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε τους μυς σας ισχυρούς, ευέλικτους και λιγότερο επιρρεπείς σε τραυματισμούς.

Όλα τα προγράμματα άσκησης θα πρέπει να προσαρμόζονται για να καλύπτουν συγκεκριμένες ανάγκες και στόχους. Εάν αντιμετωπίζετε πόνο στην πλάτη, θα πρέπει να κάνετε ασκήσεις σταδιακά, όταν αισθάνεστε άνετα. Αν κάνατε προπόνηση πριν από κάποιο επεισόδιο πόνου στην πλάτη και στη συνέχεια αναγκαστήκατε να επιβραδύνετε ή να σταματήσετε για λίγο, φροντίστε να επανέλθετε στις συνηθισμένες σας προπονήσεις αργά. Κάντε λιγότερο από ό,τι συνήθως (λιγότερα λεπτά ή επαναλήψεις) και επανέλθετε σταθερά στο πρότερο επίπεδο.

 

Ενδυνάμωση Μυών

Οι διατάσεις και η ενδυνάμωση των μυών τόσο της πλάτης, όσο και των κοιλιακών είναι σημαντικές όχι μόνο για την αντιμετώπιση της οσφυαλγίας, αλλά και για την πρόληψή της. Οι δυνατοί κοιλιακοί μυς, για παράδειγμα, βοηθούν στη διατήρηση υγιούς στάσης σώματος και στην ελαχιστοποίηση της καταπόνησης της μέσης. Επιπλέον, οι μυς των άνω σκελών πρέπει να είναι ευέλικτοι και ισχυροί για να στηρίξουν αποτελεσματικά τους μυς της πλάτης.

 

Διατάσεις

Οι διατάσεις είναι σημαντικές για όσους υποφέρουν από προβλήματα μέσης. Οι μαλακοί, καλά τεντωμένοι μυς είναι λιγότερο επιρρεπείς σε τραυματισμούς. Οι μικρότεροι, λιγότερο ευέλικτοι μυς και συνδετικοί ιστοί περιορίζουν την κινητικότητα των αρθρώσεων, η οποία αυξάνει την πιθανότητα εξαρθρώσεων και διαστρεμμάτων. Κάντε διατάσεις τακτικά, αλλά απαλά, χωρίς να γέρνετε (αυτό μπορεί να προκαλέσει βλάβη στους ιστούς). Οι αρχάριοι θα πρέπει να ξεκινήσουν κρατώντας κάθε διάταση για ένα μικρό χρονικό διάστημα και σταδιακά να φτάσουν στα 30 περίπου δευτερόλεπτα.

 

 

 

Lifeme

Healthy is the new Sexy!