Κάποιοι λένε πως τα ωραιότερα πράγματα στη ζωή είναι ανήθικα ή παράνομα ή παχαίνουν. Μόνο για το τρίτο μπορώ να συμφωνήσω με βεβαιότητα, αλλά δεν μπορώ να αμφισβητήσω πως αν η Απιστία δεν ήταν ωραία, δεν θα την είχαμε γνωρίσει σχεδόν όλοι μας είτε ως θύτες είτε ως θύματα.

Η απιστία αποτελεί ένα μεγάλο θέμα διαφωνίας. Αυτό συμβαίνει, γιατί ο καθένας μας την οριοθετεί διαφορετικά στο μυαλό του. Κάποιοι θεωρούν απιστία το φλερτ, άλλοι το φιλί, άλλοι την ολοκληρωμένη επαφή, ενώ άλλοι τη σκέψη να απατήσουν το σύντροφο τους.

Θα ήταν μάταιο να προσπαθήσουμε να συναινέσουμε σε έναν κοινώς αποδεκτό προσδιορισμό της απιστίας. Για κάποιους είναι κάτι σύνηθες και απλό, για άλλους κάτι ανεπίτρεπτο και ασυγχώρητο. Κάθε άνθρωπος το αντιμετωπίζει διαφορετικά με βάση τα δικά του βιώματα, τη δική του ιδιοσυγκρασία και τη δική του φιλοσοφία.

Πίσω από κάθε αποτέλεσμα όμως, βρίσκεται πάντα μια αιτία. Ας δούμε τους πιο συνήθεις λόγους που θα μπορούσαν να οδηγήσουν κάποιον στην απιστία, όπως και αν την ορίζει ο καθένας μας..

Ποιοι λόγοι θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην απιστία;

  1. Έλλειψη επικοινωνίας

Η επικοινωνία έχει χαθεί και η σχέση οδεύει στο τέλος της. Κανένας από τους δύο δεν παίρνει την πρωτοβουλία να τη διακόψει, για να μην πάρει την ευθύνη του χωρισμού. Αναζητά όμως το κάτι νέο και όταν το βρίσκει, δεν έχει πρόβλημα να μαθευτεί και όλα τελειώνουν οριστικά και άσχημα.

  1. Κάλυψη συναισθηματικών κενών

Η έλλειψη προσοχής και η παραμέληση είναι δύο πολύ ικανοί λόγοι να ενδώσει -ειδικά μια κοπέλα- σε έναν επικείμενο πειρασμό και μάλιστα με το πειστικό πρόσχημα «αφού δεν έδειχνες ότι με θες».

  1. Σεξουαλική στέρηση

Συμβαίνει συχνά σε γάμους, μακροχρόνιες σχέσεις και ο λόγος είναι προφανής. Όταν δεν δίνεις σε κάποιον αυτό που θέλει, το πιθανότερο είναι να το πάρει από αλλού.

  1. Σεξουαλικό πρόβλημα

Ένα πιθανό σεξουαλικό πρόβλημα μπορεί να οδηγήσει κάποιο άτομο στην απιστία προκειμένου να εξακριβώσει αν το «πρόβλημα» οφείλεται στο ίδιο ή συσχετίζεται με το σύντροφο του.

  1. Ανάγκη για αυτοεπιβεβαίωση

Όταν μια γυναίκα νιώθει ότι έχει χάσει τη θηλυκότητα της και η ανασφάλεια της ενισχύεται από τη συμπεριφορά του συντρόφου της, τότε μια ενδεχόμενη ένδειξη θαυμασμού, μπορεί να την κάνει ευάλωτη στην απιστία.

  1. Η ευκολία των σύγχρονων μέσων επικοινωνίας

Τα ουρανοκατέβατα friend request στις μέρες μας και η πληθώρα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ίσως να σε βάλουν στον πειρασμό να ασχοληθείς από περιέργεια με κάτι που μοιάζει αθώο, στη συνέχεια όμως μπορεί να βρεθείς πραγματικά μπλεγμένος.

  1. Αναζήτηση νέων εμπειριών

Η μονοτονία της καθημερινότητας μπορεί να σε κάνει να θέλεις να αποδράσεις για λίγο από τη ρουτίνα κάνοντας νέα πράγματα και αναζητώντας νέες εμπειρίες.

  1. Πρόκληση

Κάποιοι βλέπουν την απιστία ως το όπλο που θα τους δώσει μεγαλύτερη δύναμη στη σχέση τους. Θέλουν να προκαλέσουν το σύντροφο τους και να του δείξουν τι θα χάσει από την απουσία τους, προσδοκώντας να τον κινητοποιήσουν να πάρει αποφάσεις που θα θέσουν τη σχέση σε νέες βάσεις. Φυσικά, όταν κάνεις κάτι τόσο βεβιασμένα, το μόνο που θα καταφέρεις είναι να κάνει το όπλο να εκπυρσοκροτήσει.

  1. Κοινωνικά, οικονομικά, επαγγελματικά κίνητρα

Ουδέν κακό αμιγές καλού, σκέφτονται μάλλον όσοι αποφασίζουν να υποπέσουν στην απιστία επιδιώκοντας υλικά οφέλη ή άλλες επαγγελματικές απολαβές.

  1. Εκδίκηση

Συγχώρεσες τον σύντροφο σου για το ξενοκοίταγμα του, αλλά στην πραγματικότητα δεν τον συγχώρεσες. Το να πληρώσεις τον άλλον με το ίδιο νόμισμα είναι για κάποιους η πιο ενδεδειγμένη συμπεριφορά προκειμένουν να καταλάβει ο άλλος το λάθος του. Στην ουσία πρόκειται για μια λανθασμένη αντίδραση που γίνεται μόνο και μόνο για να ικανοποιήσει το άτομο τα δικά του πληγωμένα, εγωιστικά κίνητρα και να νιώσει το ίδιο καλύτερα.

10+1. Τα ωραιότερα πράγματα συμβαίνουν εκεί που δεν τον  περιμένεις.

Δεν ξυπνάς ένα πρωί με το σκεπτικό πως σήμερα θα απατήσεις. Συνήθως κάτι δεν πάει καλά, κάτι σε προβληματίζει, κάτι σε ωθεί να αναζητήσεις σε ένα τρίτο πρόσωπο αυτά που δεν σου προσφέρει ο σύντροφος σου. Εννοείται πως είναι πιο ώριμο και συνειδητό να προσπαθήσεις να επιλύσεις τα προβλήματα της σχέσης σου και αν δεν τα καταφέρεις, να πάρεις την δύσκολη απόφαση να την διακόψεις. Θα χρησιμοποιήσω για ακόμη μια φορά το μότο μου, πως η ζωή είναι απρόβλεπτη. Όσο και να προγραμματίζεις τη ζωή σου, κάποια πράγματα θα συμβούν και θα σε εκπλήξουν. Άλλοτε ευχάριστα, άλλοτε δυσάρεστα. Υπάρχει λοιπόν ένας ακόμη λόγος που μπορεί να σε οδηγήσει στην απιστία, ακόμη και εσένα που με ζήλο δήλωνες πως δεν υπάρχει ποτέ περίπτωση να σου συμβεί. Γιατί αν η ζωή θεωρήσει πως ήρθε η ώρα να ερωτευτείς, θα είναι δύσκολο να αντισταθείς. Η ζωή έχει μεγαλύτερη φαντασία από εμάς…

Daphne, The Philosopher

 

 

 

 

 

Δάφνη Δρεμέτσικα

Communications Specialist