Να ‘μαι κι εγώ! Δεν έλειψα πολύ, ε; Επιστρέφουμε σιγά-σιγά όλοι στον πάγκο μας, επέστρεψα κι εγώ. Αν και δεν μπορώ να πω πως τελικά ξεκουράστηκα, αλλά αυτό είναι μια μεγααααάλη ιστορία. Ελπίζω εσείς να καταφέρατε να ξεφύγετε από την καθημερινότητα, να γεμίσατε μπαταρίες και να είστε έτοιμοι για αλμυρά ντόνατς με τυρί και μυρωδικά, με πικάντικο άλειμμα! Αυτά τα ντόνατς είναι σούπερ αλμυρό σνακ και από μόνα τους, χωρίς το άλειμμα, απλά αυτό τα συμπληρώνει τέλεια! Είχα πολύ καιρό στο μυαλό μου να δοκιμάσω ντόνατς, αλλά σκεφτόμουν αυτά τα λαχταριστά γλυκά ντόνατς με το γλάσο και την υπέροχη διακόσμηση. Όμως έτσι όπως έκανα μια λίστα με πιθανές συνταγές, μου ήρθε και η τρελή σκέψη να δοκιμάσω να τα φτιάξω αλμυρά. Και μετά από 2-3 δοκιμές το πείραμα πέτυχε

Χρόνος προετοιμασίας:   15 λεπτά

Χρόνος ψησίματος:   20-22 λεπτά

Μερίδες:   6 ντόνατς

Υλικά:

για τα ντόνατς:

  • 1 φλυτζάνι + 3 κουταλιές (140 γρ.) αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
  • ½ κουταλάκι μαγειρική σόδα
  • ½ κουταλάκι baking powder
  • 1 σκάρτη κουταλιά φρέσκο δεντρολίβανο, ψιλοκομμένο
  • ½ κουταλιά μείγμα ξερών μεσογειακών μυρωδικών*
  • ¼ – ½ κουταλάκι αλάτι (εξαρτάται από το πόσο αλμυρό είναι το τυρί)
  • ¼ κουταλάκι μαύρο πιπέρι
  • 2 μεγάλα αυγά
  • 45 γρ. βούτυρο, λιωμένο
  • ½ φλυτζάνι (45 γρ.) κεφαλοτύρι τριμμένο, ή άλλο σκληρό και με έντονη γεύση τυρί της αρεσκείας σας
  • ½ φλυτζάνι περίπου ξινόγαλα (μπορεί να μην χρειαστεί όλο)

για το πικάντικο άλειμμα:

  • 120 γρ. τυρί κρέμα με χαμηλά λιπαρά
  • ½ κουταλάκι μείγμα μπαχαρικών για κρεατικά**
  • 2 κουταλιές ψιλοκομμένο φρέσκο μαϊντανό

Εκτέλεση:

ντόνατς:

  1. Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180ο
  2. Σε ένα μεγάλο μπωλ προσθέστε με την σειρά το αλεύρι, baking poder, σόδα, μυρωδικά, αυγά, τυρί και λιωμένο βούτυρο και ανακατέψτε.
  3. Προσθέστε το ξινόγαλα και ανακατέψτε. Εγώ χρησιμοποίησα ½ φλυτζάνι αλλά καλύτερα προσθέστε το σταδιακά. Θα πρέπει τελικά να έχετε ένα σφιχτό χυλό.
  4. Μοιράστε τον χυλό στην ειδική φόρμα για ντόνατς, είτε χρησιμοποιώντας κορνέ με φαρδιά, ίσια μύτη, ή χρησιμοποιώντας 2 κουταλάκια. Ο πρώτος τρόπος είναι πιο «καθαρός» και γρήγορος.
  5. Πασπαλίστε τα ντόνατς με λίγο ακόμα τριμμένο τυρί και ψήστε τα 20-22 λεπτά. Δεν παίρνουν χρώμα εύκολα. Θα βεβαιωθείτε ότι είναι έτοιμα όταν τα πιέσετε την ζύμη με το δάχτυλό σας και αυτή επανέλθει.

 

πικάντικο άλειμα:

  1. Σε ένα μπολάκι, λιώστε το τυρί κρέμα με ένα πιρούνι. Προσθέστε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατέψτε καλά.

Σημειώσεις:

*Το μείγμα βοτάνων και μυρωδικών που χρησιμοποίησα περιέχει τα εξής: ανθό αλατιού, κόλιαντρο, σουσάμι, λιναρόσπορο, θυμάρι, δυόσμο, ρίγανη, άνηθο, μαραθόσπορο,  μαύρο πιπέρι, ροζ πιπέρι, πιπερόριζα, δεντρολίβανο, κάρδαμο. Εσείς μπορείτε να φτιάξετε το δικό σας μείγμα ή να χρησιμοποιήσετε κάποιο αντίστοιχο.

** Το μείγμα μπαχαρικών για κρεατικά που χρησιμοποίησα είναι από αυτά που κυκλοφορούν ευρέως στο εμπόριο και περιέχει μαύρο πιπέρι, κρεμμύδι, αλάτι, σπόρους μουστάρδας, τσίλι, κύμινο, ρίγανη, σκόρδο, τζίντζερ.