Το αλκοόλ συνιστά μια χημική ένωση, η οποία ανά τους αιώνες έχει πάρει διαστάσεις μύθου και έχει συνδεθεί μέσα από την λογοτεχνία, τη μουσική, το θέατρο, τον κινηματογράφο και τη ζωγραφική, με τον έρωτα, τη χαρά και τον πόνο. Η «εικαστική» αλήθεια, όμως, απέχει από την ρεαλιστική απεικόνιση της πραγματικότητας που συνοδεύει την κατανάλωση αλκοόλ, η οποία διακρίνεται περισσότερο από τάσεις «τραγικής» απομυθοποίησης του …διονυσιακού στοιχείου!

Fast facts:

  1. Το αλκοόλ αποτελεί τη δεύτερη πιο σημαντική πηγή θερμίδων. Ένα γραμμάριο αλκοόλ έχει 7 θερμίδες, περισσότερες δηλαδή από ένα γραμμάριο υδατάνθρακα (4 θερμίδες) ή από ένα γραμμάριο πρωτεΐνης (4 θερμίδες).
  1. Το συκώτι κάνει όλη τη βρώμικη δουλειά! Επειδή το αλκοόλ αντιμετωπίζεται από τον οργανισμό σαν τοξίνη, το συκώτι ρίχνει όλη του την προσοχή στο μεταβολισμό του αλκοόλ και αφήνει σε δεύτερη μοίρα τη διάσπαση υδατανθράκων και λιπαρών που περιέχονται σε τρόφιμα.
  1. Τα αλκοολούχα ποτά ανοίγουν την όρεξη, ενώ ταυτόχρονα κάμπτουν τις αναστολές και τη θέληση. Έτσι, η δίαιτα πάει περίπατο και οι ανούσιες θερμίδες παίρνουν το δρόμο για …το στομάχι!
  1. Εκτός από το αλκοόλ, πλούσια πηγή θερμίδων αποτελούν και τα συνοδευτικά των αλκοολούχων ποτών. Τσιπς, αλατισμένοι ξηροί καρποί, αλμυρά μπισκοτάκια. Με άλλα λόγια, κενές θερμίδες! Προτιμήστε εναλλακτικές επιλογές συνοδευτικών, όπως τα στικς λαχανικών και τα κριτσίνια.
  1. Δεν θα φάμε το βραδινό μας, για να πιούμε το βράδυ. Λάθος! Χάνουμε ένα γεύμα που θα μας προσφέρει ενέργεια και θρεπτικά συστατικά και επιβαρύνουμε τον οργανισμό μας με περιττές θερμίδες. Έτσι, πέφτουμε με τα μούτρα στο ποτό και τα ανθυγιεινά σνακ, αντί να απολαύσουμε ένα ελαφρύ γεύμα πριν τη βραδινή μας έξοδο, μειώνοντας το αίσθημα της πείνας.
Lifeme

Healthy is the new Sexy!