Δείτε όλες τις απαντήσεις, στα ερωτήματα που μας θέσατε.

Είναι σημαντικό να προπονείστε με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα και πάνω απ’ όλα με γνώμονα την ποιότητα και όχι την …ποσότητα! Η συστηματική άσκηση που συνοδεύεται από εφαρμογή ορισμένων «κανόνων» είναι ο σημαντικότερος σύμμαχος για τη διατήρηση του ιδανικού βάρους, την αύξηση της δύναμης και της αντοχής και τη βελτίωση της φυσικής κατάστασης.

  1. Πότε πρέπει να κάνω προπόνηση;

Δεν υπάρχει σωστή ώρα για προπόνηση – εξαρτάται από εσάς. Κάποιοι άνθρωποι νιώθουν εξαντλημένοι το πρωί, ενώ άλλοι μπορούν να τρέξουν 10 χιλιόμετρα με το που σηκωθούν από το κρεβάτι. Το σίγουρο είναι ότι δεν πρέπει να κάνετε προπόνηση για 2 με 3 ώρες μετά από ένα πλούσιο γεύμα.

  1. Τι μπορώ να φάω πριν;

Ένα φρούτο ή ένα ρόφημα. Καλό θα ήταν όμως να αποφύγετε τα σνακ που έχουν υψηλή περιεκτικότητα ζάχαρης, όπως τα αναψυκτικά. Αυτά μπορεί να σας δώσουν μια στιγμιαία ώθηση, αλλά πιθανότατα θα ακολουθήσει απότομη κόπωση. Προτιμήστε τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες, όπως οι μπάρες και οι μπανάνες, τα οποία κρατούν τα επίπεδα ενέργειάς σας σταθερά κατά την άσκηση.

  1. Είναι απαραίτητη η προθέρμανση;

Αν δεν υπάρξει προθέρμανση για τουλάχιστον 8 λεπτά, οι μυς θα είναι λιγότερο εύπλαστοι και αυτό ίσως αυξήσει τον κίνδυνο τραυματισμού. Αρχίστε με αργές, απαλές κινήσεις, όπως το περπάτημα, και αυξήστε την ένταση στη συνέχεια. Η προθέρμανση αυτή στέλνει οξυγόνο στους μυς, όπου μαζί με την γλυκόζη, το σώμα σας παράγει ενέργεια.

  1. Τι είναι η αεροβική; Πρέπει να την εντάξω στην προπόνηση;

Πρόκειται για ασκήσεις αντοχής και είναι πολύ καλές για όσους θέλουν να βελτιώσουν την υγεία τους, κυρίως την καρδιακή και πνευμονική λειτουργία. Τέτοιες ασκήσεις είναι το τρέξιμο, το περπάτημα, η ποδηλασία και η κολύμβηση. Η αεροβική είναι απαραίτητη σε όσους θέλουν να κάψουν θερμίδες, να ελέγξουν το βάρος τους και να βελτιώσουν τη φυσική τους κατάσταση.

  1. Πόσο σημαντική είναι η προπόνηση ισχύος;

Οι ασκήσεις ισχύος, όπως η άρση βαρών, περιλαμβάνουν κινήσεις που συντελούν στην ενδυνάμωση των μυών και κατ’ επέκταση της εκρηκτικότητας του αθλητή. Τα οφέλη αυτού του είδους ασκήσεων είναι η αυξημένη οστική πυκνότητα, οι δυνατές αρθρώσεις και η βελτίωση της ισορροπίας, της σταθερότητας και της στάσης του σώματος.

  1. Χρειάζονται οι διατάσεις;

Οι διατάσεις βελτιώνουν την ευελιξία, την ισορροπία και τη στάση σώματος. Για να κάνετε σωστά διατάσεις, θα πρέπει να κινείτε τους μυς σας μέχρι να νιώσετε αντίσταση και να τους κρατήσετε σε αυτή τη στάση «τραβήγματος» για 15 περίπου δευτερόλεπτα. Κατά τη διάρκεια των διατάσεων, αναπνέετε βαθιά και αργά. Βεβαιωθείτε πως οι μυς είναι προθερμασμένοι πριν τις διατάσεις.

  1. Είναι σημαντική η χαλάρωση μετά την άσκηση;

Αμέσως μετά την προπόνησή σας, πρέπει να επανέλθουν οι παλμοί της καρδιάς σας σε κανονικό επίπεδο. Αυτό θα βοηθήσει στη μείωση μυϊκών τραυματισμών, την ατροφία και τους πόνους. Περπατήστε ή συνεχίστε τη δραστηριότητά σας με πιο αργούς ρυθμούς. Είναι σημαντικό όμως να ξεκουράζεστε μετά από έντονη αεροβική, όπως το τρέξιμο. Το σώμα επιδιορθώνεται και ενδυναμώνει κατά τα διαλείμματα μεταξύ προπονήσεων. Μην ξεχνάτε ότι η υπερβολική άσκηση αποδυναμώνει και τους πιο φορμαρισμένους αθλητές.

  1. Μπορώ να πίνω νερό κατά τη διάρκεια;

Πρέπει να καταναλώνετε υγρά κατά τη διάρκεια οποιασδήποτε άσκησης διαρκεί περισσότερο από 30 λεπτά. Το νερό αρκεί για ασκήσεις μέτριας έντασης 45 έως 50 λεπτών. Για πιο έντονες ασκήσεις ή ασκήσεις που διαρκούν περισσότερο, ένα ενεργειακό ποτό διατηρεί καλύτερα τα επίπεδα ενέργειάς σας.

  1. Πώς αποκτώ κίνητρο;

Βεβαιωθείτε πως το πρόγραμμά σας περιλαμβάνει ασκήσεις που σας αρέσουν, αντί για δραστηριότητες που απλά πρέπει να κάνετε. Βάλτε καινούργιες προκλήσεις!

Lifeme

Healthy is the new Sexy!