Το κάπνισμα είναι γνωστό για τις βλαβερές του συνέπειες και σίγουρα δεν θα πρέπει να αποτελεί μέρος ενός υγιεινού τρόπου ζωής. Ας δούμε 9 μέρη του σώματος στα οποία προκαλείται μεγάλη ζημιά, μάλιστα μερικά δεν είναι τόσο ευρέως διαδεδομένα και σίγουρα δεν θα τα περίμενες.

 

Αρθρώσεις
Αισθάνεσαι πόνο και έχεις φλεγμονή στις αρθρώσεις σου; Οι καπνιστές είναι πιο πιθανό να πάθουν ρευματοειδή αρθρίτιδα. Και όχι μόνο αυτό, αλλά τα φάρμακα για αυτή δεν δουλεύουν καλά σε ανθρώπους που καπνίζουν. Οι επιστήμονες δεν είναι σίγουροι για ποιο λόγο.

 

Δέρμα
Μπορείς να περιμένεις την εμφάνιση ρυτίδων νωρίτερα αν είσαι καπνιστής. Το κάπνισμα επιταχύνει τη διαδικασία γήρανσης του δέρματός. Μπορεί να κάνει το δέρμα σου να μοιάζει μέχρι και 30 χρόνια πιο γερασμένο. Αυτή η βλάβη δεν μπορεί να αναστραφεί και μπορεί να προκαλέσει πολλές δερματικές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του δέρματος, χειρότερα.

 

Μάτια
Το κάπνισμα σου δίνει δυο φόρες μεγαλύτερες πιθανότητες να πάθετε εκφυλισμό της ωχράς κηλίδας, μια κατάσταση ματιών που καταστρέφει την όραση και κάνει δύσκολη την ανάγνωση και άλλες πολλές λειτουργίες. Επίσης είναι τρεις φορές πιο πιθανό να αναπτύξεις καταρράκτη, που προκαλούν θολή όραση.

 

Σεξουαλικά όργανα
Είναι αλήθεια: Οι άντρες καπνιστές είναι πιο πιθανό να έχουν στυτική δυσλειτουργία. Και όσο περισσότερο καπνίζουν, τόσο χειρότερο μπορεί να γίνει. Οι άνδρες που καπνίζουν είναι επίσης πιο πιθανό να εμφανίσουν καρκίνο των όρχεων. Και οι γυναίκες καπνίστριες είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Ούλα
Πόνος, αιμορραγία των ούλων, δυσκολία στη μάσηση, κακή αναπνοή είναι κάποιες από τις συνέπειες του καπνίσματος. Αν καπνίζεις, έχεις διπλάσια πιθανότητα να τα εμφανίσεις και όσο περισσότερο καπνίζεις, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος.

 

Εγκέφαλος
Εάν καπνίζεις, είναι περισσότερο από 3 φορές πιο πιθανό να πάθεις ένα εγκεφαλικό επεισόδιο – έναν θρόμβο στον εγκέφαλο που μπορεί να προκαλέσει οποιοδήποτε πρόβλημα, συμπεριλαμβανομένης της παράλυσης του προσώπου, της θολής όρασης, του προβλήματος του περπατήματος και μερικές φορές του θανάτου. Είναι επίσης πιθανότερο να έχεις υψηλή αρτηριακή πίεση, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε εγκεφαλικό ανεύρυσμα.

 

Πεπτικό σύστημα
Τα πεπτικά έλκη, η νόσος του Crohn, οι πολύποδες του παχέος εντέρου, η παγκρεατίτιδα (φλεγμονή στο πάγκρεας) και ο καρκίνος του παγκρέατος είναι μερικές από τις ασθένειες που σχετίζονται με την πέψη που είναι πιο πιθανό να σου συμβεί αν καπνίζεις. Είσαι επίσης 35% πιο επιρρεπής στο να εμφανίσεις διαβήτη τύπου 2, που επηρεάζει το ήπαρ και το πάγκρεας.

 

Πνεύμονες
Ο καρκίνος του πνεύμονα συνδέεται με το κάπνισμα το 90% των φορών του. Το κάπνισμα κάνει επίσης πολύ πιο πιθανή την εμφάνιση περισσοτέρων καρκίνων, συμπεριλαμβανομένων των καρκίνων του στόματος, των νεφρών, του ήπατος, της ουροδόχου κύστης, του παγκρέατος, του στομάχου, του παχέος εντέρου και του ορθού. Και είναι μια σημαντική αιτία της ΧΑΠ (χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια), μια ομάδα ασθενειών που βλάπτουν τα μικροσκοπικά αερόσακους στους πνεύμονες.

 

Καρδιά
Το κάπνισμα είναι μια από τις κύριες αιτίες καρδιακής νόσου. Αυξάνει και στενεύει τις αρτηρίες και προκαλεί την πήξη και το σχηματισμό θρόμβων στο αίμα, κάτι που μπορεί να προκαλέσει καρδιακή προσβολή.

Lifeme

Healthy is the new Sexy!