Οι περισσότεροι άνθρωποι παίρνουν βάρος, επειδή προσλαμβάνουν περισσότερες θερμίδες από όσες καίνε μέσω των καθημερινών λειτουργιών του σώματός τους. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, η αύξηση του σωματικού βάρους μπορεί να οφείλεται σε κάποιες παθήσεις. Εδώ σας παρουσιάζουμε εννέα ιατρικούς λόγους που μπορεί να προκαλέσουν αύξηση σωματικού βάρους.

  1. Υποθυρεοειδισμός

Ο υποθυρεοειδισμός σημαίνει ότι ο θυρεοειδής αδένας δεν παράγει αρκετές θυρεοειδικές ορμόνες, οι οποίες διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο στη ρύθμιση του μεταβολισμού. Παρά το γεγονός ότι η υπολειτουργία του θυρεοειδούς μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε ηλικία και σε κάθε φύλο, είναι πιο συχνή σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας. Η κατάσταση αντιμετωπίζεται συνήθως με δισκία αντικατάστασης της ορμόνης, που συνήθως περιέχουν λεβοθυροξίνη.

  1. Διαβητική θεραπεία

Η αύξηση του βάρους είναι μια κοινή παρενέργεια για τους ανθρώπους που παίρνουν ινσουλίνη για τη διαχείριση του διαβήτη. Η ινσουλίνη βοηθά στον έλεγχο των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα. Δεν είναι ασυνήθιστο για τους ανθρώπους με χρόνιο διαβήτη να ακολουθούν διατροφή ανάλογη της ινσουλίνης τους, το οποίο σημαίνει ότι μπορεί να τρώνε περισσότερο από ό,τι χρειάζεται για να αποφευχθούν τα χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα – γνωστή και ως υπογλυκαιμία.

  1. Γήρας

Οι άνθρωποι αρχίζουν να χάνουν μυς καθώς γερνούν, σε μεγάλο βαθμό επειδή γίνονται λιγότερο δραστήριοι. Οι μυς είναι ένας αποτελεσματικός «καυστήρας» θερμίδων, συνεπώς η απώλεια τους μπορεί να σημαίνει ότι καίτε λιγότερες θερμίδες. Αν τρώτε και πίνετε την ίδια ποσότητα όπως πάντα και είστε λιγότερο σωματικά δραστήριοι, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού βάρους. Για να μειωθεί η απώλεια των μυών, θα πρέπει να μείνετε ενεργοί και να προσπαθήσετε να κάνετε τακτικές ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης.

  1. Στεροειδή

Τα στεροειδή, γνωστά και ως κορτικοστεροειδή, χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία μιας ποικιλίας παθήσεων, συμπεριλαμβανομένου του άσθματος και της αρθρίτιδας. Η μακροχρόνια χρήση κορτικοστεροειδών δισκίων φαίνεται να αυξάνει την όρεξη σε ορισμένους ανθρώπους, οδηγώντας σε αύξηση του σωματικού βάρους. Όσο μεγαλύτερη είναι η δόση και όσο περισσότερο είστε σε στεροειδή, τόσο περισσότερο βάρος θα πάρετε. Αυτό συμβαίνει επειδή τα στεροειδή σας κάνουν να αισθάνεστε πεινασμένοι, επηρεάζουν τις περιοχές του εγκεφάλου που ελέγχουν τα συναισθήματα της πείνας και του κορεσμού. Θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί σχετικά με το τι τρώμε κατά τη διάρκεια της θεραπείας με στεροειδή, ούτως ώστε να μην τρώμε περισσότερο από συνήθως. Δεν είναι καλή ιδέα να μειώσουμε ή να σταματήσουμε τη θεραπεία. Εάν ανησυχείτε για την αύξηση του σωματικού βάρους, μιλήστε με τον γιατρό σας για να σας βοηθήσει να ελέγξετε το βάρος σας.

  1. Σύνδρομο Cushing

Το σύνδρομο του Cushing είναι πολύ σπάνιο και επηρεάζει περίπου ένα στα 50.000 άτομα. Προκαλείται από υψηλά επίπεδα κορτιζόλης. Μπορεί να αναπτυχθεί ως παρενέργεια μακροχρόνιας θεραπείας με στεροειδή (Ιατογενικό Σύνδρομο Cushing) ή ως αποτέλεσμα όγκου (Ενδογενές Σύνδρομο Cushing). Η αύξηση του βάρους είναι ένα κοινό σύμπτωμα, κυρίως στο στήθος, το πρόσωπο και το στομάχι. Αυτό συμβαίνει επειδή η κορτιζόλη προκαλεί αναδιανομή του λίπους σε αυτές τις περιοχές. Ανάλογα με την αιτία, η θεραπεία περιλαμβάνει συνήθως μείωση ή κατάργηση της χρήσης στεροειδών ή χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του όγκου.

  1. Άγχος και κακή διάθεση

Οι άνθρωποι αντιδρούν διαφορετικά στο στρες, το άγχος και την κατάθλιψη. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να χάσουν βάρος, ενώ άλλοι μπορεί να πάρουν. Οι άνθρωποι μπορεί να στραφούν στα τρόφιμα ως μηχανισμό αντιμετώπισης. Μπορεί να οδηγηθούν σε ένα φαύλο κύκλο. Η αύξηση του βάρους από κατάθλιψη μπορεί να κάνει την κατάθλιψη πιο έντονη, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω αύξηση του σωματικού βάρους. Αν ξέρετε ότι τρώτε συναισθηματικά, θα πρέπει να βρείτε άλλες μορφές απόσπασης της προσοχής σας, όπως άσκηση ή ένα χόμπι ή μια βόλτα με ένα φίλο ή ένα χαλαρωτικό μπάνιο.

  1. Κούραση

Μερικές μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που κοιμούνται λιγότερες από επτά ώρες την ημέρα μπορεί να είναι πιο πιθανό να είναι υπέρβαροι από εκείνους που κοιμούνται εννέα ή περισσότερες. Δεν είναι σαφής ο λόγος, αλλά μια θεωρία ισχυρίζεται ότι οι άνθρωποι που στερούνται ύπνου έχουν μειώσει τα επίπεδα της λεπτίνης, της χημικής ουσίας που μας κάνει να αισθανόμαστε πλήρεις, και έχουν υψηλότερα επίπεδα της γκρελίνης, της ορμόνης που διεγείρει την πείνα. Εάν αισθάνεστε πάντα κόπωση, είναι πιο πιθανό να καταφύγετε σε σνακ υψηλής θερμιδικής αξίας για να διατηρήσετε τα επίπεδα της ενέργειας σας ψηλά όλη την ημέρα και να κάνετε λιγότερη φυσική δραστηριότητα, το οποίο με τη σειρά του σημαίνει ότι καίτε λιγότερες θερμίδες.

  1. Κατακράτηση υγρών

Η κατακράτηση υγρών (οίδημα) κάνει κάποια μέρη του σώματος να πρήζονται και αυτό μεταφράζεται σε αύξηση του σωματικού βάρους. Αυτή η αύξηση προκαλείται από το υγρό που συσσωρεύεται στο σώμα. Ορισμένοι τύποι κατακράτησης υγρών είναι πολύ συνηθισμένοι – για παράδειγμα, η ορθοστασία για μεγάλες χρονικές περιόδους ή η προεμμηνορροϊκή περίοδος.

  1. Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (ΣΠΩ)

Το ΣΠΩ είναι μια συχνή πάθηση που επηρεάζει τον τρόπο λειτουργίας των ωοθηκών. Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν ανώμαλες περιόδους, δυσκολία σύλληψης, υπερβολική τριχοφυΐα και αύξηση σωματικού βάρους. Η ακριβής αιτία του συνδρόμου είναι άγνωστη, αλλά πιστεύεται ότι σχετίζεται με ορμόνες, μεταξύ των οποίων η ινσουλίνη και η τεστοστερόνη. Οι γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών συνήθως παίρνουν βάρος γύρω από τη μέση. Όσο περισσότερο βάρος, τόσο περισσότερη ινσουλίνη παράγετε, το οποίο προκαλεί περαιτέρω αύξηση του σωματικού βάρους. Η απώλεια βάρους μέσω διαιτητικών αλλαγών και άσκησης και σε ορισμένες περιπτώσεις φάρμακα όπως η ορλιστάτη, θα σας βοηθήσουν να σπάσετε τον φαύλο κύκλο.

Lifeme

Healthy is the new Sexy!