Δεν τον αποχωρίζεστε σχεδόν ποτέ. Πότε ήταν η τελευταία φορά που δεν τον νιώσατε να διαπερνά το κορμί σας; Επίμονος, κουραστικός και πεισματάρης, ο μόνιμος πόνος που νιώθουμε καθημερινά, επηρεάζει την ποιότητα της ζωής μας, μας καταβάλλει σωματικά και ψυχολογικά και δεν μας αφήνει να χαρούμε το πολύτιμο δώρο της ζωής.

Τα μυοχαλαρωτικά δεν είναι για χόρταση! Εάν ο πόνος που αισθάνεστε, έχει γίνει μόνιμος κάτοικος, ήρθε η στιγμή να τον ξεφορτωθείτε, αντιμετωπίζοντάς τον με οκτώ τεχνικές που τον ελέγχουν και τον μειώνουν σημαντικά. Αρκετά καταχράσθηκε τη …φιλοξενία σας!

  1. Κρύο και ζέστη. Αν τα «σπιτικά» ιατρικά κρύου ή θερμότητας δεν λειτουργούν, καλό θα ήταν να δείτε έναν φυσιοθεραπευτή ή χειροπρακτικό, οι οποίοι μπορούν να επέμβουν βαθύτερα στους μυς και τους ιστούς.
  1. Άσκηση. Η σωματική δραστηριότητα παίζει σημαντικό ρόλο στην διακοπή του κύκλου πόνου και της μειωμένης κινητικότητας που εμφανίζεται σε χρόνιες παθήσεις, όπως η αρθρίτιδα και ινομυαλγία. Δοκιμάστε ελαφριές αεροβικές δραστηριότητες, όπως το περπάτημα, η κολύμβηση ή η ποδηλασία.
  1. Φυσιοθεραπεία ή εργοθεραπεία. Οι καλύτεροι σύμμαχοί σας στη μάχη κατά του πόνου! Οι φυσιοθεραπευτές θα σας καθοδηγήσουν σε μία σειρά ασκήσεων, σχεδιασμένων για την διατήρηση ή τη βελτίωση της δύναμής και της κινητικότητάς σας. Οι εργοθεραπευτές θα σας βοηθήσουν να τηρήσετε ένα πρόγραμμα ημερήσιων δραστηριοτήτων, χωρίς να επιδεινώνεται ο πόνος.
  1. Ψυχοσωματικές τεχνικές. Αυτές οι τεχνικές, όπως ο διαλογισμός, η επαγρύπνηση και οι ασκήσεις αναπνοής μεταξύ άλλων, σας βοηθούν να ανακτήσετε τον έλεγχο του σώματός σας και να μειώσετε τις πανικόβλητες αντιδράσεις που μπορεί να προκαλέσουν χρόνιο μυϊκό πόνο.
  1. Γιόγκα και τάι τσι. Ασκήσεις που ενσωματώνουν έλεγχο αναπνοής, διαλογισμό και απαλές κινήσεις για την διάταση και ενδυνάμωση των μυών. Πολλές μελέτες έχουν δείξει πως μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση του πόνου από μία πληθώρα παθήσεων: πονοκεφάλους, αρθρίτιδα, ακόμα και τραυματισμούς.
  1. Βιοανατροφοδότηση. Τεχνική που περιλαμβάνει χαλάρωση και ασκήσεις αναπνοής με τη βοήθεια ενός βιοανατροφοδοτικού μηχανήματος, το οποίο μετατρέπει τα δεδομένα από σωματικές λειτουργίες (όπως τους παλμούς ή την πίεση) σε οπτικό υλικό (π.χ. γραφήματα, φωτεινές ενδείξεις ή και βίντεο). Η παρακολούθηση και η τροποποίηση του τελικού υλικού σας δίνει ένα μεγάλο βαθμό ελέγχου στον τρόπο με τον οποίο ανταποκρίνεται το σώμα σας στον πόνο.
  1. Μουσικοθεραπεία. Σύγχρονες έρευνες έχουν αποδείξει ότι η μουσική βοηθάει στην ανακούφιση του πόνου, είτε κατά τη διάρκεια χειρουργικής επέμβασης, είτε κατά την αποθεραπεία ή την ώρα του τοκετού. Υπάρχουν αποδείξεις επιτυχούς λειτουργίας για την κλασσική μουσική, αλλά αυτό δε σας εμποδίζει από το να δοκιμάσετε με το αγαπημένο σας είδος, καθώς θα σας αποσπάσει την προσοχή από τον πόνο.
  1. Θεραπευτικό μασάζ. Πέρα από απολαυστικό, το μασάζ μπορεί να είναι θεραπευτικό για τους μυϊκούς πόνους, επειδή κινητοποιεί τους μυς και τις αρθρώσεις, μειώνοντας έτσι το στρες και το άγχος.

 

 

Lifeme

Healthy is the new Sexy!