Η αυτοπεποίθησή μας έχει να κάνει με το δικαίωμά μας να νιώθουμε καλά με τον εαυτό μας. Είναι, επίσης, αυτό που χρειαζόμαστε για να μπορέσουμε να είμαστε επιτυχημένοι στη ζωή μας.

Η αυτοπεποίθησή μας τονίζεται από τις επιτυχίες μας. Ωστόσο, στην ουσία, δεν εξαρτάται από αυτές, όσο και αν αυτό μας φαίνεται αρχικά περίεργο. Δεν «νιώθω καλά με τον εαυτό μου» ΕΠΕΙΔΗ «έχω πετύχει τους στόχους μου», αλλά «νιώθω καλά με τον εαυτό μου» ΚΑΙ ΓΙ’ ΑΥΤΟ «προσπαθώ να πετυχαίνω τους στόχους μου»

Μερικές υπερβολές στη συμπεριφορά μας φαίνεται ότι μειώνουν την αυτοπεποίθησή μας και είναι καλό να φροντίζουμε να αφαιρούμε τις συνήθειες αυτές από το καθημερινό μας ρεπερτόριο.

  1. Δεν μπορώ να πω Όχι.

Είναι σημαντικό να επιτρέπουμε στον εαυτό μας να εκφραζόμαστε ελεύθερα και με ειλικρίνεια για αυτά που θέλουμε και χρειαζόμαστε. Όταν αυτό έρχεται σε αντίθεση με τις επιθυμίες των άλλων, είναι λογικό να προκαλείται μια ένταση. Καλό είναι σε αυτές τις στιγμές να φροντίζουμε να εκφράζουμε με ηρεμία τη δυσαρέσκεια μας για αυτό που μας ζητούν και να μη δεχόμαστε κάτι που μας φέρνει σε δύσκολη θέση.

Μπορούμε πάντα να ζητήσουμε λίγο χρόνο για να το σκεφτούμε. Καλό είναι να θυμόμαστε, επίσης, ότι έχουμε πάντα το δικαίωμα να αλλάζουμε γνώμη και να πούμε Όχι αργότερα, εφόσον νιώσουμε ότι αυτή είναι η σωστή απάντηση για εμάς.

  1. Προσπαθώ να επιβάλομαι στους άλλους

Αν αντιληφθούμε ότι έχουμε την τάση να επιβαλόμαστε στους άλλους, είναι καλό να προσπαθήσουμε να μειώσουμε αυτή τη συνήθεια. Η επιβολή δείχνει ότι δυσκολευόμαστε να αφήνουμε χώρο στους άλλους που βρίσκονται γύρω μας, μας κάνει κλειστούς στην επικοινωνία και τελικά μας απομονώνει.

  1. Δε μπορώ να διαχειριστώ τα κομπλιμέντα

Ένα σημαντικό βήμα για την ενίσχυση της αυτοπεποίθησής μας είναι να μάθουμε να αποδεχόμαστε με απλό τρόπο τα θετικά σχόλια από τους άλλους. Το μόνο που χρειάζεται είναι να πούμε απλά ένα Ευχαριστώ. Δεν χρειάζεται να εξηγήσουμε, ή να απολογηθούμε, και σίγουρα δεν είναι καλό να περάσουμε στην υποτίμηση του  εαυτού μας με κάποιο σχόλιο. Απλώς χαμογελάμε και λέμε Ευχαριστώ.

  1. Συχνά υποτιμώ τους άλλους

Εάν καταλάβουμε ότι έχουμε την τάση να υποτιμούμε τους άλλους, είναι σημαντικό να φροντίσουμε να αλλάξουμε τη στάση μας, καθώς αυτό δυσαρεστεί και απομακρύνει τους άλλους από εμάς. Η τάση για υποτίμηση δείχνει ότι εμείς νιώθουμε μειονεκτικά: ότι δυσκολευόμαστε να αποδεχτούμε τους δικούς μας περιορισμούς και τις δικές μας δυσκολίες.

Η αυτοπεποίθησή μας συνδέεται άμεσα με καλές συμπεριφορές που δείχνουν αποδοχή και σεβασμό προς όλους, ανεξάρτητα από την καταγωγή ή την κατάστασή τους.

  1. Σπεύδω να κατηγορώ τους άλλους

Η συνήθειά μας να κατηγορούμε τους άλλους κρύβει και αυτή τη δική μας μειονεξία. Σε αυτά που μας συμβαίνουν είναι καλό να κρίνουμε με ηρεμία τόσο τις ευθύνες των άλλων, όσο και το δικό μας ρόλο. Η αδυναμία να συνειδητοποιήσουμε τη δική μας συμμετοχή σε κάτι που γίνεται μειώνει την αυτογνωσία μας και διατηρεί χαμηλή την αυτοπεποίθησή μας. Μας κρατά σε θέση «θύματος» και «αποδέκτη» των λαθών των άλλων.

Ουσιαστικά, αυτό που χρειαζόμαστε είναι να στρέψουμε την ενέργειά μας από το ποιος φταίει στο πώς να κινηθούμε έξυπνα και σωστά, ώστε να πετυχαίνουμε εμείς καλύτερα αυτό που επιθυμούμε.

  1. Μένω αναποφάσιστος

Είναι φυσικό να δυσκολευόμαστε μερικές φορές να αποφασίσουμε για κάτι. Ίσως μας χρειάζονται περισσότερες πληροφορίες, ίσως πρέπει να ζυγίσουμε προσεκτικά τι είναι αυτό που θέλουμε να πετύχουμε. Ωστόσο, όταν ο λόγος της αναποφασιστικότητάς μας είναι ο φόβος μας μήπως «δεν μας αξίζει κάτι πραγματικά» ή μήπως δυσαρεστήσουμε άλλους ή νιώθουμε ότι δεν θέλουμε να αναλάβουμε την ευθύνη της απόφασης, τότε συμπεριφερόμαστε με τρόπο που μειώνει την αυτοπεποίθησή μας. Είναι σημαντικό να αποδεχόμαστε για τον εαυτό μας το δικαίωμά μας να ζητάμε χρόνο και πληροφορίες, για να σχηματίσουμε γνώμη, αλλά και να αλλάξουμε γνώμη, εάν προκύψουν σοβαροί λόγοι. Η έκφραση της γνώμης μας είναι αναφαίρετο δικαίωμά μας και έχει την ίδια αξία με τη γνώμη οποιουδήποτε άλλου ανθρώπου.

  1. Απολογούμαι υπερβολικά

Συχνά οι άνθρωποι με χαμηλή αυτοπεποίθηση ξεκινούν το λόγο τους ζητώντας συγγνώμη, ενώ δεν έφταιγαν για κάτι που έγινε. Μάλλον δείχνουν σαν να ζητούν συγγνώμη που βρέθηκαν σε αυτήν τη θέση, ενώ «κάποιος καλύτερος» θα μπορούσε να είναι εκεί.

Το να ζητάμε συγγνώμη σημαίνει ότι έχουμε φταίξει σε κάτι ή έχουμε κάνει κάτι λάθος. Η αδικαιολόγητη και υπερβολική απολογία μάς φέρνει σε μειονεκτική θέση. Βεβαίως, είναι σημαντικό να αναγνωρίζουμε πότε χρειάζεται να ζητήσουμε συγγνώμη και να μη διστάζουμε να την εκφράσουμε.

Το πιο σημαντικό όμως είναι να αναγνωρίζουμε ποιες είναι οι πραγματικές μας ευθύνες. Είμαστε υπεύθυνοι για τη φροντίδα της υγείας μας και του σώματός μας. Για αυτό το λόγο, δεν ζητάμε συγγνώμη, αν κάποια στιγμή χρειαζόμαστε νερό ή τροφή. Είμαστε υπεύθυνοι για να ζητάμε κάτι που θέλουμε ή χρειαζόμαστε. Έτσι δεν απολογούμαστε, αν έχουμε ανάγκη από ξεκούραση ή από κάτι άλλο από αυτό που μας προσφέρουν.  Αν έχουμε μία γνώμη, έχουμε την ευθύνη προς τον εαυτό μας να την εκφράσουμε και να ζητήσουμε να ακουστεί με σεβασμό από τους άλλους.

Αν έχουμε συνηθίσει να ζητάμε υπερβολικά συγγνώμη για κάθε τι, ίσως μας πάρει χρόνο να αλλάξουμε τη συνήθειά μας. Αξίζει όμως τον κόπο να το προσπαθήσουμε. Έτσι θα νιώσουμε καλύτερα με τον εαυτό μας, γιατί δεν θα τον φορτώνουμε με ευθύνες που δεν του αναλογούν. Ταυτόχρονα, δεν θα δείχνουμε μια μειονεκτική εικόνα και οι άλλοι θα εκτιμούν περισσότερο όσα κάνουμε.

Δρ. Μαργαρίτα-Αγγελική Σχινά
Κλινική Ψυχολόγος

Lifeme

Healthy is the new Sexy!