Ξεκαρδιστικό, νευρικό, σπαρταριστό, σαρκαστικό, ενθουσιώδες, το γέλιο είναι μακράν πιο επωφελές από μία επίσκεψη στον γιατρό, καθώς  «ανεβάζει» την σωματική και ψυχική μας υγεία, την κοινωνικότητά μας, ενώ ταυτόχρονα, μπορούμε να απολαύσουμε χωρίς άγχος, τις στιγμές μιας ευτυχισμένης ζωής.

Η επιστήμη ενισχύει αυτή την άποψη:  Σύμφωνα με επιστημονικό άρθρο του καθηγητή ψυχιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ, Καρλ Μάρσι, το γέλιο αποτελεί το καλύτερο φάρμακο, ενώ ο ίδιος παραθέτει 7 λόγους για να γελάμε με την ψυχή μας …μέχρι δακρύων!

  1. Το γέλιο συνδέεται με την φυσιολογική λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων. Η καλή ροή του αίματος είναι απόρροια του γέλιου, επειδή το τελευταίο ενεργοποιεί την διαστολή της εσωτερικής επένδυσης των αιμοφόρων αγγείων. Έτσι, μπορεί να αποφευχθεί και ένα ενδεχόμενο καρδιακό επεισόδιο.
  2. Το γέλιο βελτιώνει τη συναισθηματική μας υγεία. Το γέλιο και το χιούμορ αφυπνίζουν τα κέντρα του εγκεφάλου, απελευθερώνοντας ντοπαμίνη, η οποία βοηθά τον εγκέφαλο να επεξεργαστεί συναισθηματικές αντιδράσεις και την ικανότητα να απολαμβάνει, σεροτονίνη, ένα τρομερό «ανυψωτικό» διάθεσης, και ενδορφίνες, που προκαλούν ευφορία.
  3. Γελώντας, διευκολύνουμε τους κοινωνικούς μας δεσμούς με τους υπόλοιπους ανθρώπους. Η αυξημένη αίσθηση του χιούμορ παίζει σημαντικό ρόλο και στην αμοιβαία έλξη. Άλλωστε, οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι προηγήθηκε της ομιλίας στην ανθρώπινη εξέλιξη.
  4. Οι άνθρωποι που γελάνε φαίνονται πιο ελκυστικοί και ακαταμάχητα γοητευτικοί! Οι άνδρες με καλή αίσθηση του χιούμορ έχουν περισσότερη απήχηση στις γυναίκες, και το αντίστροφο. Όσον αφορά τα επαγγελματικά, γέλιο και χιούμορ θεωρούνται προτερήματα σε μια συνέντευξη για δουλειά, καθώς οι πιθανότητες πρόσληψεις δεκαπλασιάζονται.
  5. Το γέλιο μειώνει το στρες και τα επίπεδα άγχους, ενώ η αίσθηση του χιούμορ θεωρείται «στοιχείο ανθεκτικότητας», και ως εκ τούτου, βάζει σε τάξη τα προβλήματά σας, αυξάνοντας τις αντοχές στις δύσκολες καταστάσεις. Μετριάζει τις αρνητικές επιπτώσεις του στρες στην ψυχική και σωματική υγεία, ενώ συμβάλλει στη θετική διάθεση.
  6. Συναγωνίζεται τα καλύτερα superfoods! Αποδεδειγμένα, το γέλιο ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και παρέχει προστασία κατά των ασθενειών. Οι στρεσογόνες καταστάσεις στην καθημερινότητά μας καταστέλλουν το ανοσοποιητικό μας σύστημακαι αυξάνουν τον κίνδυνο λοιμωδών ασθενειών και καρδιακών παθήσεων.
  7. Γελάστε με την ψυχή σας και τονώστε το αναπνευστικό σας σύστημα. Το γέλιο είναι η ταχύτερη και η ευκολότερη μέθοδος ρύθμισης της αναπνοής. Οδηγεί σε άμεση αύξηση του καρδιακού και του αναπνευστικού ρυθμού και της κατανάλωσης οξυγόνου. Το ενθουσιώδες γέλιο διαρκείας απελευθερώνει από τους πνεύμονες τον υπολειμματικό αέρα και τον αντικαθιστά με φρέσκο, πλούσιο σε οξυγόνο.
Lifeme

Healthy is the new Sexy!