Ξεκινάς δυναμικά την προπόνηση αλλά μετά από λίγο αισθάνεσαι μια κούραση και τελείως έξω από το ρυθμό σου; Συμβαίνει αυτό και οι λόγοι μπορεί να είναι πολλοί και διαφορετικοί. Ανακάλυψε τι φταίει και ετοιμάσου και την πιο δυνατή προπόνηση που έχεις κάνει μετά την αντιμετώπιση της αιτίας!

Έλλειψη ύπνου
Οι δύσκολες μέρες και ο κακός ύπνος πάνε μαζί και μπορούν να καταστρέψουν τις προπονήσεις σου. Είναι λογικό αν δεν έχεις την κατάλληλη ξεκούραση δεν θα έχεις αποκτήσει και την ενέργεια που χρειάζεσαι για να βγάλεις όχι μόνο ολόκληρη την προπόνηση αλλά και την ημέρα. Έτσι, οι προπονήσεις σου είναι δυναμικές μέχρι το σημείο που αρχίζει να μειώνεται η ενέργειά σου. Την επόμενη φορά που δεν θα αποδίδεις λοιπόν στην προπόνηση σκέψου τι έχεις κάνει τις προηγούμενες μέρες και αν έχεις ξεκουραστεί αρκετά.

 

Αλλεργίες & άσθμα
Οι αλλεργίες και το άσθμα (που προκαλούνται από την άσκηση ή με άλλο τρόπο) μπορούν να κάνουν τον αέρα μέσα σου να παλεύει. Και μάντεψε τι: Το σώμα σου δεν μπορεί να κάνει squat χωρίς οξυγόνο. Κάθε κύτταρο στο σώμα, τα όργανα και οι μύες απαιτούν αέρα για να επιβεβαιώσουν και να κάνουν τη δουλειά τους.

Αν εμφανίσεις βήχα, σφίξιμο στο στήθος ή δύσπνοια κατά τη διάρκεια ή αμέσως μετά την προπόνηση, θα πρέπει να μιλήσεις με τον γιατρό σου. Μπορεί να έχεις άσθμα ή βρογχοσυστολή που προκαλείται από άσκηση, όπου οι αεραγωγοί στους πνεύμονές στενεύουν σε απόκριση σε έντονη άσκηση. Και αν ξέρεις ή υποψιάζεσαι ότι έχεις αλλεργίες ή άσθμα, επικοινώνησε με το γιατρό σου για τρόπους για να ανοίξεις τους αεραγωγούς σου στο γυμναστήριο.

 

Πτώση στο pH
Καθώς το σώμα σου μετατρέπει τους υδατάνθρακες σε ενέργεια κατά την άσκηση υψηλής έντασης, τα υποπροϊόντα είναι λίγα ιόντα υδρογόνου. Όσο μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και πιο σκληρά πιέζεις τον εαυτό σου, τόσο περισσότερο μπορούν αυτά να δημιουργηθούν στο σώμα σου. Ως αποτέλεσμα, τα επίπεδα pH του οργανισμού μειώνονται και γίνονται πιο όξινα. Καθώς το σώμα γίνεται όξινο, όλα επιβραδύνουν. Τα ένζυμα που παρέχουν ενέργεια στους μυς σου καθίστανται λιγότερο αποτελεσματικά και αυτό εξηγεί την ατονία που πιθανότατα αισθάνεσαι.

 

Αναιμία
Αυτή η κατάσταση σημαίνει ότι το αίμα έχει πολύ λίγα κόκκινα κύτταρα που μεταφέρουν οξυγόνο και περιορίζει την ποσότητα οξυγόνου που λαμβάνουν τα κύτταρα του σώματός. Όταν τα κύτταρα σου δεν έχουν αρκετό οξυγόνο, δεν μπορούν να λειτουργήσουν στην καλύτερη δυνατή κατάστασή τους. Η ύπαρξη υπερβολικά χαμηλών επιπέδων σιδήρου, που μπορεί να συμβεί σε γυναίκες που κόβουν το πλούσιο σε σίδηρο κρέας και τα ζωικά προϊόντα ή έχουν βαριά περίοδο, προκαλεί συχνότερα αναιμία.

Άλλες ενδείξεις αναιμίας είναι: αϋπνία, ζάλη, κράμπες στα κάτω άκρα, χλωμό δέρμα και εύκολη δημιουργία μελανιών.

 

Αφυδάτωση
Η μικρότερη μείωση στα επίπεδα υγρών σου κάνει το αίμα παχύ και βορβορώδη, οπότε είναι πιο δύσκολο για την καρδιά να λειτουργήσει σωστά. Εν τω μεταξύ, αν ιδρώνεις πολύ, αποβάλλεις περισσότερα από απλό νερό. Χάνεις επίσης ηλεκτρολύτες που είναι ζωτικής σημασίας για την ικανότητα των μυϊκών κυττάρων να αντιδρούν το ένα με το άλλο και να τροφοδοτούν τα workouts σου.

Βεβαιώσου ότι ενυδατώνεσαι επαρκώς κατά τη διάρκεια των ασκήσεων σου, ζύγισε τον εαυτό σου πριν και μετά από κάθε προπόνηση. Αν έχεις χάσει περισσότερο από δύο τοις εκατό του σωματικού σου βάρους, πρέπει να αρχίσεις να πίνεις περισσότερο νερό.

 

Θυρεοειδής
Η χαμηλή λειτουργία του θυρεοειδούς μπορεί να εξαφανίσει την ενέργειά σου ανά πάσα στιγμή, αλλά αν αισθάνεσαι συχνά κουρασμένος κατά τη διάρκεια των ασκήσεων και δεν βρίσκεις κανένα άλλο λόγο, αξίζει να συζητήσεις με το γιατρό σου για πιθανά προβλήματα θυρεοειδούς. Ο υποθυρεοειδισμός, στον οποίο ο μικρός αδένας με σχήμα πεταλούδας στο λαιμό δεν εκκρίνει αρκετή θυρεοειδή ορμόνη, μπορεί να προκαλέσει εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα ενέργειας καθώς και αύξηση βάρους, κατάθλιψη και μυϊκό πόνο.

Και ενώ είναι πολύ συνηθισμένο – μία στις οκτώ γυναίκες θα αντιμετωπίσει κάποιο είδος θυρεοειδούς προβλήματος στη ζωή τους – περίπου το 60% των πασχόντων δεν συνειδητοποιούν ότι ο θυρεοειδής τους είναι υπεύθυνος για τα συμπτώματά τους.

 

Lifeme

Healthy is the new Sexy!