Όταν αγοράζεις σολομό ή και άλλα ψάρια, είναι σημαντικό να γνωρίζεις την προέλευσή τους. “Τα εκτρεφόμενα ψάρια δεν αποτελούν καλύτερη επιλογή από τα άγρια ψάρια”, επισημαίνει ο dr Andrew Weil, ολιστικός γιατρός, Director, Intergrative Madicine, Arizona Center, στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα. “Μάθε γιατί πρέπει να αποφεύγεις τα περισσότερα εκτρεφόμενα ψάρια”:

  1. Έχουν δυσμενείς αναλογίες αντιφλεγμονωδών ωμέγα-3 λιπαρών οξέων σε σχέση με προ-φλεγμονώδη ωμέγα-6 λιπαρά οξέα -, που σημαίνει ότι λαμβάνεις λιγότερα ευεργετικά ωμέγα-3 και μεγαλύτερη ποσότητα από τα όχι και τόσο υγιεινά ωμέγα-6.
  2. Αναπτύσσονται σε συνθήκες περιορισμού και συνωστισμού, που είναι αφύσικες. Έτσι, τους χορηγούνται αντιβιοτικά για προληφθούν οι διάφορες λοίμωξεις. Αυτό σημαίνει ότι τα ψάρια είναι πιθανό να περιέχουν υπολείμματα παρασιτοκτόνων, αντιβιοτικών και άλλων συνθετικών ενώσεων, που χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο των ασθενειών.
  3. Μπορεί να έχουν χαμηλότερα επίπεδα πρωτεϊνών, σε αρκετές περιπτώσεις έως και 20% λιγότερο, σε σύγκριση με τα άγρια ψάρια. Το γεγονός αυτό τα καθιστά μια λιγότερο χρήσιμη πηγή αυτού του βασικού μακροθρεπτικού συστατικού.
  4. Είναι πιθανό να έχουν υψηλότερες συγκεντρώσεις χημικών ουσιών, που προκαλούν καρκίνο, όπως τα PCB και η διοξίνη. Επιπλέον, στα ψάρια ιχθυοτροφείου και ιδιαίτερα στο σολωμό, χρησιμοποιούνται χρωστικές ουσίες, οι οποίες του προσθέτουν περισσότερο και ομοιόμορφο χρώμα.
  5. Συμβάλλεις στην ισορροπία του οικοσυστήματος, επειδή απαιτούνται μεγάλες ποσότητες πλαγκτόν για την παραγωγή ενός κιλού ψαριών εκτροφής και το γεγονός αυτό καταστρέφει την ισορροπία των αποθεμάτων τους.

Είναι καλύτερο να επιλέγεις άγριο σολομό με προέλευση από τον Ειρηνικό. Αλιεύεται με καλύτερες συνθήκες, διατηρώντας πιο βιώσιμο και σταθερό τον πληθυσμό τους. Εάν ο άγριος σολομός είναι απαγορευτικός λόγω κόστους, οι κονσέρβες σολομού, ρέγγας ή σαρδέλας, φυσικά όχι ιχθυοτροφείου, αποτελούν μια καλή εναλλακτική λύση.

Πηγήhttp://lifeguide.gr/ 
Μάθετε περισσότερα εδώ:  http://www.lifeguide.gr/issues/4BD9F133-4B15-406C-93B6-BDE2C1B342DF.pdf

Lifeme

Healthy is the new Sexy!