Όπως το νέο σας κούρεμα και η ενυδατωμένη επιδερμίδα σας, έτσι και τα υγιή περιποιημένα νύχια αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της εμφάνισής σας. Δυστυχώς, οι ειδικοί λένε ότι τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες πέφτουν θύματα μυθοπλασίας. Γι’ αυτό κι εμείς, ψάξαμε και συλλέξαμε 12 συμβουλές για ομορφότερα νύχια!

 1. Μην κόβετε ή πειράζετε τα πετσάκια: Είτε έχετε επαγγελματικά καλλωπισμένα νύχια είτε τα φτιάχνετε μόνες σας, η πρώτη σύσταση είναι να αφήσετε τα πετσάκια σας ήσυχα. Η επιδερμίδα είναι το φυσικό εμπόδιο ενάντια σε μύκητες και βακτήρια. Αυτό σημαίνει πως εκτός απ’ το ότι τα πετσάκια θα γίνουν χειρότερα, πρησμένα και τραχιά, μπορεί επίσης να μολυνθείτε.
 1. Χρησιμοποιείτε σκληρυντικά νυχιών με φειδώ – ή και καθόλου: Το μήνυμα της μελέτης μας είναι ότι πολλά από αυτά κάνουν περισσότερη ζημιά παρά καλό. Τα προϊόντα αυτά δεν έχουν μελετηθεί κλινικά και έτσι οι περισσότεροι ισχυρισμοί τους δεν υποστηρίζονται επιστημονικά. Τα υγιή νύχια πρέπει να είναι ευέλικτα.
 1. Ενυδατώνετε το νύχι και την επιδερμίδα: Αν τα νύχια σας είναι επιρρεπή σε σπασίματα, ίσως σημαίνει ότι χρειάζονται ενυδάτωση.
 1. Πάρτε συμπληρώματα βιοτίνης: Σε αρκετές μελέτες, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα συμπληρώματα βιοτίνης (μέλος της οικογένειας της βιταμίνης Β) αυξάνουν το πάχος των νυχιών και αποτρέπουν το διαχωρισμό και το σπάσιμο.
 1. Περιορίστε το επαγγελματικό μανικιούρ: Ενώ είναι δύσκολο να πετύχετε την περιποίηση ενός πεντικιούρ ή μανικιούρ, μια μελέτη που μόλις ολοκληρώθηκε έδειξε πως όσες το κάνετε έχετε περισσότερες πιθανότητες να υποφέρετε από ξηρά, εύθραυστα νύχια. Οι γιατροί πιστεύουν ότι η έκθεση σε περισσότερες χημικές ουσίες και σκληρυντικά μπορεί να είναι ένας λόγος. Οι γυναίκες που κάνουν μανικιούρ υποφέρουν συχνά από λοιμώξεις νυχιού και παρατηρούν πρησμένες, κοκκινισμένες περιοχές γύρω από τη βάση του νυχιού.
 1. Αποφύγετε το ασετόν με ακετόνη: Ένα προϊόν που όλοι οι δερματολόγοι συμφωνούν ότι πρέπει να αποφύγετε αν έχετε εύθραυστα νύχια είναι το ασετόν με ακετόνη.
 1. Αποφύγετε τις αδέξιες λίμες: Αυτές οι ντεμοντέ πορτοκαλί λίμες είναι πολύ σκληρές για τα νύχια και προκαλούν μικρές ρωγμές που οδηγούν σε θραύσεις. Αντ’ αυτού, λιμάρετε με μια ομαλή, λεπτή λίμα και μην πριονίζετε το νύχι μπρος πίσω – κάντε το προς μία κατεύθυνση, για να αποφύγετε τραυματισμούς.
 1. Μην το παρακάνετε με το πλύσιμο των χεριών και τις χημικές ουσίες καθαρισμού: Παρόλο που η σωστή οδηγία είναι να πλένετε τα χέρια σας συχνά, αν το παρακάνετε υπάρχει περίπτωση να καταστρέψετε τα νύχια σας. Όταν κάνετε δουλειές του σπιτιού, ελαχιστοποιείστε την επαφή με δραστικές χημικές ουσίες, όπως τα υγρά πιάτων, φορώντας λαστιχένια γάντια.
 1. Αλλάζετε σαμπουάν: Οι περισσότερες γυναίκες γνωρίζουν πότε ένα σαμπουάν δεν κάνει για τα μαλλιά τους, αλλά πολλές δεν συνειδητοποιούν ότι μπορεί να μην κάνει και για τα νύχια τους – ακόμα και αν τα μαλλιά φαίνονται εντάξει. Αυτό, λένε οι ειδικοί, ότι ισχύει για τα σαμπουάν που προορίζονται για λιπαρά μαλλιά, τα οποία έχουν σχεδιαστεί για να αφαιρούν τα λιπίδια και άλλα φυσικά έλαια από το τριχωτό της κεφαλής. Αν τα νύχια σας είναι πολύ ξηρά και χρησιμοποιείτε οποιοδήποτε προϊόν που αφαιρεί τα έλαια, υπάρχει η δυνατότητα να στεγνώσουν τα νύχια.
 1. Μην χρησιμοποιείτε ψεύτικα νύχια: Όλοι οι εμπειρογνώμονες λένε πως σε γενικές γραμμές τα ψεύτικα νύχια είναι επιβλαβή και συχνά οδηγούν σε μύκητες ή ακόμα και βακτηριακές λοιμώξεις.
 1. Μην ξεχνάτε τα νύχια των ποδιών: Ό,τι ισχύει για τα νύχια των χεριών, ισχύει και για τα νύχια των ποδιών, λένε οι ειδικοί. Μάλιστα, μπορεί να είναι ακόμα πιο επιρρεπή σε προβλήματα που οφείλονται σε απρόσεκτο πεντικιούρ. Επιπλέον, επειδή τα πόδια είναι πιο συχνά στο εσωτερικό παπουτσιών – ένα σκοτεινό, υγρό περιβάλλον – οι μύκητες μπορούν να αναπτυχθούν πιο εύκολα. Εάν κάνετε κανονικό πεντικιούρ, πάρτε προφυλάξεις και μην αφήνετε την αισθητικό να σκάβει κάτω από το νύχι ή γύρω από την επιδερμίδα.
 1. Παρακολουθήστε τα νύχια σας για προβλήματα υγείας: Τις περισσότερες φορές, τα προβλήματα των νυχιών μπορεί να ευθύνονται από περιβαλλοντικές επιθέσεις – έκθεση σε δραστικές χημικές ουσίες καθαρισμού, χρήση προϊόντων ξήρανσης νυχιών ή απλά γενική σωματική κακοποίηση, όπως δακτυλογράφηση ή υπερβολική χρήση. Φυσικά, αν υποψιάζεστε προβλήματα υγείας, θα πρέπει να συζητήσετε τις ανησυχίες σας με το γιατρό σας.
Lifeme

Healthy is the new Sexy!