Όταν πρόκειται να συλλάβετε ένα παιδί, υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορεί να στραβώσουν- αλλεργίες σπέρματος, φτωχή ποιότητα ωαρίων και αναποτελεσματικό σπέρμα. Περίπου 1 στα 10 ζευγάρια που είναι άγονα, εκτιμάται ότι οι ανδρικοί παράγοντες συμβάλλουν στο 30% αυτών των περιπτώσεων.

Αν και οι άνδρες παράγουν εκατομμύρια σπερματοζωάρια την ημέρα (σε σύγκριση με τα 300-400 ωάρια που απελευθερώνουν οι γυναίκες κατά τη διάρκεια της ζωής τους), εξωτερικοί παράγοντες, όπως η θερμοκρασία, μπορούν να επηρεάσουν την υγεία των σπερματοζωαρίων. Και επειδή τα σπερματοζωάρια χρειάζονται περίπου 75 ημέρες για να αναπτυχθούν μέχρι την ωριμότητά τους, η βλάβη τους μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητα.

Ακολουθούν 10 παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν τη γονιμότητα του άντρα.

  1. Υπερθέρμανση

Οι ανθρώπινοι όρχεις δεν μπορούν να λειτουργήσουν σωστά αν δεν είναι σε θέση να παραμείνουν πιο δροσεροί από ό, τι το υπόλοιπο σώμα. Ευτυχώς, η ανατομία των ανδρών έχει σχεδιαστεί για να δημιουργεί απόσταση μεταξύ των όρχεων και της θερμοκρασίας του σώματος του πυρήνα.

Αν η θερμοκρασία των όρχεων αυξάνεται στους 37 C, η παραγωγή σπέρματος σταματά. Όταν διακοπεί η παραγωγή, το σπέρμα μπορεί να επηρεαστεί αρνητικά για μήνες.

Αλλά τι συμβαίνει εάν η έκθεση στη θερμότητα προκαλεί όλεθρο στις αναπαραγωγικές ικανότητες ενός ανθρώπου; Ο συνολικός αριθμός σπέρματος μπορεί να είναι χαμηλότερος, καθώς και η κινητικότητα και η μορφολογία.

  1. Υδρομασάζ

Υπάρχει ένας κόκκος αλήθειας στο μύθο σχετικά με τα υδρομασάζ  ότι εμποδίζουν την εγκυμοσύνη. Η «υγρή θερμότητα» δεν είναι καλή για τους όρχεις και, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2007, ακόμη και 30 λεπτά σε ένα τζακούζι ή υδρομασάζ μπορεί να μειώσει την παραγωγή σπέρματος προσωρινά. Ωστόσο, αυτή η μελέτη έδειξε επίσης ότι οι αρνητικές επιπτώσεις της υγρής θερμότητας στο σπέρμα μπορεί να είναι αναστρέψιμες. Η έκθεση σε υγρή θερμότητα μπορεί να επηρεάσει το σπέρμα ενός ανθρώπου για ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Επειδή στο σπέρμα παίρνει τόσο πολύ ώστε να ωριμάσει, οποιαδήποτε παρέμβαση [για τη μείωση της έκθεσης] θα πάρει τουλάχιστον τρεις, αν όχι έξι έως εννέα μήνες, για να αποφέρει οφέλη.

3.Πυρετός  Όταν ξέρετε ότι ένας άντρας δεν βρισκόταν σε υδρομασάζ, δεν κάπνιζε ναρκωτικά ή φορούσε παντελόνια ποδηλάτων και ότι η τεχνική συλλογής για την ανάλυση του σπέρματος του δεν είναι καλή, τότε συνήθως είχε προσβληθεί από κάποιον ιό.
Ένας υψηλός πυρετός μπορεί να έχει το ίδιο αποτέλεσμα με την υγρή ζέστη στο σπέρμα ενός άντρα, με τα ίδια μόνιμα αποτελέσματα. Και ανάλογα με το χρονικό διάστημα στη διαδικασία παραγωγής σπέρματος, η συγκέντρωση σπέρματος μπορεί να μειωθεί έως και 35% μετά από πυρετό, σύμφωνα με μελέτη του 2003.

4.Φορητοί υπολογιστές   Μπορεί ένας φορητός υπολογιστής να επηρεάσει πραγματικά την ικανότητα ενός άνδρα για αναπαραγωγή; Σύμφωνα με ερευνητές του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, υπάρχει άμεση συσχέτιση μεταξύ της χρήσης φορητού υπολογιστή και της αύξησης της θερμοκρασίας του όσχεου -έως και 2 C σε ορισμένες θέσεις-.

Η αύξηση αυτή έχει μία καλά τεκμηριωμένη επιβλαβή επίδραση στη σπερματογένεση (η διαδικασία αρσενικού σχηματισμού γαμετών), οπότε αν προσπαθείτε να συλλάβετε, αφήστε το φορητό υπολογιστή στο γραφείο.  

5.Εσώρουχα  Η διαφορά μεταξύ μπόξερ και σλιπ συνήθως δεν είναι αρκετά μεγάλη για να αξίζει μια αλλαγή στον αριθμό των σπερματοζωαρίων. Τα μπόξερ είναι καλύτερα από τα σλιπ, αν ο αριθμός των σπερματοζωαρίων ενός ανθρώπου είναι χαμηλός, αλλά πιθανόν να έχει μικρή επίδραση αν ο αριθμός των σπερματοζωαρίων είναι φυσιολογικός. Ωστόσο, η χρήση στενών κολάν για ποδηλάτες για μεγάλο χρονικό διάστημα έχει επίσης κακή επίδραση. Όσο πιο σφιχτά είναι τα παντελόνια ενός άντρα, τόσο μεγαλύτερο το πρόβλημα για την παραγωγή σπέρματος.

6.Κιρσοί φλεβών
Περίπου το 15% των ανδρών έχουν κιρσοκήλη ή διευρυμένες κιρσώδεις φλέβες στο όσχεο, συνήθως στον αριστερό όρχι. Όταν ένας άντρας έχει χαμηλό αριθμό σπερματοζωαρίων, οι γιατροί μπορούν να προτείνουν την επέμβαση της varicocele, μια διαδικασία που επισκευάζει τους αυξημένους κιρσούς στο όσχεο χειρουργικά ή μέσω της διαδερμικής εμβολής, μια μη χειρουργική διαδικασία που χρησιμοποιεί έναν καθετήρα. Αν και δεν είναι σαφές, μια κιρσοκήλη μπορεί να επηρεάσει την παραγωγή σπέρματος διακόπτοντας τη ροή του αίματος, υπερθερμαίνοντας το όσχεο ή προκαλώντας ερεθισμό στα φλέβες που τροφοδοτούν τους όρχεις. Παρόλο που υπάρχουν λίγες αποδείξεις ότι η γονιμότητα βελτιώνεται μετά την εμβολιασμό της κιρσοκήλης, ορισμένοι γιατροί πιστεύουν ότι η χειρουργική επέμβαση μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα του σπέρματος.

7.Κινητά τηλέφωνα  Μία μελέτη που έγινε το 2008 βρήκε ότι οι άντρες που χρησιμοποιούν συχνά κινητά τηλέφωνα (πάνω από τέσσερις ώρες την ημέρα) είχαν σημαντικά χαμηλότερο αριθμό σπερματοζωαρίων, ρυθμούς κινητικότητας και μορφολογία. Συνίσταται στους ασθενείς να κρατούν τα τηλέφωνά τους σε τσάντες αντί για τσέπες για να περιορίσουν την έκθεση στην ακτινοβολία. Ωστόσο, επειδή οι μελέτες ήταν μικρές, κάποιοι γιατροί διαφωνούν.

  1. Παχυσαρκία

Η παχυσαρκία συνδέεται με την αυξημένη παραγωγή γυναικείων ορμονών (οιστρογόνων), μειωμένου αριθμού σπερματοζωαρίων, σεξουαλικής δυσλειτουργίας και στειρότητας.
Σε σύγκριση με τους φυσιολογικούς και τους υπέρβαρους άνδρες, οι παχύσαρκοι γόνιμοι άνδρες έχουν μειωμένη λειτουργία των όρχεων και σημαντικά χαμηλότερο αριθμό σπερματοζωαρίων, σύμφωνα με μελέτη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας του 2009.
Παρόλο που η παχυσαρκία μειώνει τον αριθμό των σπερματοζωαρίων, μόνο ακραία επίπεδα παχυσαρκίας μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά το αναπαραγωγικό δυναμικό των ανδρών, σύμφωνα με μελέτη του 2009.

9.Καταχρήσεις  Ο καπνός, το αλκοόλ και η μαριχουάνα μπορεί να βλάψουν τη σεξουαλική λειτουργία γι’ αυτό συνίσταται η αποφυγή όλων αυτών όταν γίνεται προσπάθεια σύλληψης.
Η κατάχρηση αλκοόλ επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα και την παραγωγή σπέρματος, ενώ το κάπνισμα μειώνει την κινητικότητα του σπέρματος, σύμφωνα με μελέτη του 2010.
Εκτός από την επιβράδυνση του σπέρματος, άλλες μελέτες δείχνουν ότι το κάπνισμα μπορεί να βλάψει το DNA του σπέρματος και να αυξήσει τη στυτική δυσλειτουργία.
Η μαριχουάνα δεν είναι ασφαλής. Έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τον αριθμό των σπερματοζωαρίων, τη λειτουργία των σπερματοζωαρίων και τη γενική αρσενική γονιμότητα.

  1. Περισσότερα προβλήματα για το σπέρμα

Μερικές φυσιολογικές καταστάσεις που μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά το σπέρμα περιλαμβάνουν: Εμπλοκές. Είτε προκαλείται από λοίμωξη, τραύμα ή βλενσεκτομή, μία εμπλοκή εμποδίζει το σπέρμα να εισέλθει στο σπέρμα Γενετικές διαταραχές. Οι ανωμαλίες των χρωμοσωμάτων μπορεί να προκαλέσουν σοβαρή μείωση ή μη παραγωγή σπερματοζωαρίων. Για παράδειγμα, μία μορφή κυστικής ίνωσης μπορεί να προκαλέσει τη μη δημιουργία σπερματικών πόρων. Άλλοι επιβλαβείς παράγοντες. Τα αντισώματα κατά του σπέρματος, η ορμονική ανισορροπία, ο ορχικός καρκίνος και τα σεξουαλικά προβλήματα μπορούν να επηρεάσουν το σπέρμα.

Lifeme

Healthy is the new Sexy!