Νομίζεις πως γνωρίζεις πολλά για το δέρμα και την περιποίησή του; Θα εκπλαγείς όταν διαπιστώσεις ότι αρκετά δημοφιλή δερματικά ψέματα …ζουν ανάμεσά μας! Ήρθε η στιγμή να τα απομυθοποιήσουμε μαζί, ένα προς ένα:

Μύθος 1ος: Η σωστή κρέμα διατηρεί το δέρμα σας νεανικό.

Μόνο οι κρέμες που περιέχουν ρετινοϊκό οξύ θα σε βοηθήσουν να διατηρήσεις νεανικότερη όψη και να επιβραδύνουν τη διαδικασία της γήρανσης. Εναλλακτικά, κόψε το κάπνισμα και χρησιμοποίησε πάντοτε προϊόντα που παρέχουν αντηλιακή προστασία.

 

Μύθος 2ος: Το αντιβακτηριακό σαπούνι είναι το καλύτερο για καθαρό δέρμα.

Πολλοί ειδικοί ανησυχούν ότι η χρήση αντιβακτηριακών σαπουνιών κάνει τα βακτηρίδια πιο ανθεκτικά. Το αντιβακτηριακό σαπούνι δεν είναι απαραίτητο να χρησιμοποιείται καθημερινά. Το κοινό αγνό σαπούνι αρκεί για τον απλό καθαρισμό της επιδερμίδας μας.

 

Μύθος 3ος: Η σοκολάτα και τα λιπαρά τρόφιμα προκαλούν ακμή.

Το σμήγμα, μια ελαιώδης ουσία που εκκρίνεται από το δέρμα, ευθύνεται για την εμφάνιση της ακμής. Δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι η έξαρση της ακμής προκαλείται από συγκεκριμένες τροφές, όπως η σοκολάτα.

 

Μύθος 4ος: Το μαύρισμα κάνει κακό.

Η υπερβολική έκθεση στον ήλιο ή σε θαλάμους τεχνητού μαυρίσματος αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος, δημιουργεί εγκαύματα και προκαλεί πρόωρη γήρανση της επιδερμίδας. Ωστόσο, η δημιουργία ενός ήπιου μαυρίσματος μέσω επαναλαμβανόμενης, αλλά προσεκτικής έκθεσης στον ήλιο με την ταυτόχρονη χρήση αντηλιακού, δεν είναι επικίνδυνη.

 

Μύθος 5ος: Το μαύρισμα κάνει καλό.

Δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι τα «ηλιοκαμμένα» σώματα είναι υγιέστερα από τα πιο λευκά. Η έκθεση στον ήλιο, και όχι απαραιτήτως το «μαύρισμα», προσφέρει ένα σημαντικό όφελος για την υγεία: την ενεργοποίηση της βιταμίνη D, η οποία βοηθάει στη διατήρηση γερών οστών, μειώνει τον κίνδυνο από ορισμένες μορφές καρκίνου και ενισχύει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού.

 

Μύθος 6ος: Όσο υψηλότερος είναι ο δείκτης του αντηλιακού, τόσο το καλύτερο.

Οι ειδικοί συστήνουν τη χρήση αντηλιακού με δείκτη προστασίας τουλάχιστον 30, το οποίο αποκλείει το 97% της ακτινοβολίας UVB. Αν πρόκειται να μείνετε στον ήλιο για περισσότερες από 2-3 ώρες, ανανεώστε το. Ο υψηλότερος δείκτης δεν αξίζει το επιπλέον κόστος. Αντιθέτως, η ανανέωση του προϊόντος κάθε δύο ώρες είναι ανεκτίμητη για την υγεία του δέρματός σας.

 

Μύθος 7ος: Ο καλός χειρουργός εξαφανίζει τις ουλές.

Η πραγματική ικανότητα ενός χειρούργου αποδεικνύεται από το τι κάνει μετά το άνοιγμα και πριν το κλείσιμο της τομής. Η εμφάνιση της ουλής «λέει» λίγα για την ικανότητα του χειρουργού σου, ενώ η εξαφάνισή της «λέει» περισσότερα για τα προσόντα του πλαστικού σου!

 

Μύθος 8ος: Η βιταμίνη Ε εξασθενεί τις ουλές.

Προς το παρόν δεν  υπάρχουν επαρκή στοιχεία για να στηρίξουν αυτόν τον ισχυρισμό.  Συζήτησε με το χειρουργό ή το δερματολόγο σου τις επιλογές για τη βελτίωση τους, όπως οι θεραπείες με λέιζερ.

 

Μύθος 9ος: Το σταυροπόδι προκαλεί κιρσούς.

Υπάρχει ένας αριθμός παραγόντων για τους κιρσούς, αλλά το σταυροπόδι δεν είναι ένας από αυτούς. Η κληρονομικότητα, το κάπνισμα, η έλλειψη άσκησης, η υψηλή αρτηριακή πίεση, η εγκυμοσύνη, η παχυσαρκία και φυσικά η συχνή και παρατεταμένη ορθοστασία.

 

Μύθος 10ος: Το μασάζ στο τριχωτό της κεφαλής μπορεί να αποτρέψει τη φαλάκρα.

Δεν υπάρχει κανένα αποδεικτικό στοιχείο ότι το μασάζ προλαμβάνει τη φαλάκρα, όσο δελεαστικό και αν σου ακούγεται. Εάν παρατηρείς αραιώσεις και τριχόπτωση, να απευθυνθείς στον δερματολόγο σου.

Lifeme

Healthy is the new Sexy!