Το να τρως για δύο δε σημαίνει απαραίτητα ότι θα πρέπει να τρως περισσότερο αλλά σίγουρα σημαίνει ότι θα πρέπει να τρως καλύτερα. Πέρα από τις θερμίδες σκέψου απλά τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται να προσλαμβάνεις καθημερινά για να παραμείνεις υγιής αλλά και για να βοηθήσεις το μωρό σου να αναπτυχθεί.

Διατήρησε την ισορροπία
Οι συνήθεις συστάσεις για τη διατροφή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης βασίζονται σε ένα καλά ισορροπημένο, πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά πλάνο διατροφής, που περιλαμβάνει μια ποικιλία τροφών και από τις πέντε ομάδες τροφίμων: φρούτα, λαχανικά, σπόρους, πρωτεϊνικές τροφές και γαλακτοκομικά προϊόντα.

Τα λαχανικά, τα φρούτα και τα δημητριακά ολικής αλέσεως, όπως τα εμπλουτισμένα δημητριακά, παρέχουν ορισμένες από τις προγεννητικές βιταμίνες και τα ανόργανα άλατα που πρέπει να προσλαμβάνει το μωρό, όπως το φυλλικό οξύ για την πρόληψη των ελαττωμάτων του νευρικού σωλήνα, η βιταμίνη Α για κυτταρική ανάπτυξη και το ασβέστιο για τον σχηματισμό των οστών και τη ρύθμιση των υγρών. Αυτές οι τροφές προσφέρουν επίσης σταθερή παροχή φυτικών ινών, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της υγιούς πέψης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Επειδή τόσο του μωρού όσο και τα δικά σου κύτταρα είναι κατασκευασμένα ως επί το πλείστον από πρωτεΐνες, είναι απαραίτητο να προσλαμβάνεις αρκετή πρωτεΐνη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Οι ακριβείς ανάγκες σου σε πρωτεΐνες ποικίλλουν ανάλογα με τις ανάγκες σου σε θερμίδες, το τρίμηνο της εγκυμοσύνης, τον αριθμό των μωρών που περιμένεις κλπ. Καλές πηγές πρωτεϊνών αποτελούν τα αυγά, τα φασόλια, οι φακές, τα θαλασσινά, τα πουλερικά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Ορισμένα ψάρια παρέχουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που συμβάλλουν στην ανάπτυξη του εγκεφάλου, αλλά λόγω της περιεκτικότητας σε υδράργυρο, δεν περιλαμβάνονται στη διατροφή της εγκύου ως ασφαλείς επιλογές ψαριών. Τα ψάρια ταξινομούνται σε τρεις ομάδες – «Καλύτερες επιλογές» (2 με 3 μερίδες την εβδομάδα), «Καλή επιλογή» (περιορίζεται σε μία μερίδα την εβδομάδα) και «Επιλογές προς αποφυγή» κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ενώ θηλάζεις και για μικρά παιδιά.

 

Τρώγοντας για να αντιμετωπίσεις τα συμπτώματα της εγκυμοσύνης
Ενώ ένα καλά ισορροπημένο πλάνο διατροφής είναι ιδανικό, δεν είναι πάντα απλό. Οι περισσότερες γυναίκες παρουσιάζουν κάποιο βαθμό ναυτίας, αποστροφή σε συγκεκριμένα τρόφιμα, δυσκοιλιότητα και φούσκωμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Κατά τη διάρκεια αυτών των περιόδων, οι στρατηγικές κατανάλωσης μπορεί να χρειαστεί να επικεντρωθούν περισσότερο στη μείωση αυτών των συμπτωμάτων.

 

Ναυτία

  • Φάε μικρά, συχνά γεύματα για να διατηρήσεις σταθερό το σάκχαρο στο αίμα και να αποφύγεις τη ναυτία.
  • Μείνε καλά ενυδατωμένη πίνοντας άφθονο νερό.
  • Απόφυγε τρόφιμα με έντονες οσμές, συμπεριλαμβανομένων πικάντικων και λιπαρών τροφών.

Αέρια, φούσκωμα και δυσκοιλιότητα

  • Κατανάλωσε μια σταθερή πρόσληψη διαιτητικών ινών από δημητριακά ολικής αλέσεως, φασόλια, ξηρούς καρπούς, σπόρους, φρούτα και λαχανικά.
  • Μείνε ενυδατωμένη. Στόχος για 8 με 12 φλιτζάνια νερό ή άλλα ποτά χωρίς καφεΐνη κάθε μέρα.
  • Διατήρησε μια ρουτίνα άσκησης χαμηλής έντασης, εκτός εάν ο γιατρός σε συμβουλεύσει κάτι άλλο.

Καούρα και δυσπεψία

  • Εστίασε στα μικρά γεύματα όλη την ημέρα αντί για τα μεγάλα, για να μειώσεις την ποσότητα της έντασης ταυτόχρονα.
  • Περιόρισε τρόφιμα που την ενεργοποιούν, όπως πικάντικα, λιπαρά ή εξαιρετικά όξινα τρόφιμα.
  • Διατήρησε καλή στάση και απόφυγε να ξαπλώσεις για τρεις ώρες μετά το φαγητό.

Η σωστή διατροφή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να σου αποφέρει πολλαπλά οφέλη, προσφέροντας ένα διάλειμμα από κάποια από τα πιο δυσάρεστα συμπτώματα δίνοντας στο μωρό σου ένα υγιές ξεκίνημα. Εάν δεν είσαι βέβαιη εάν οι επιλογές τροφίμων σου ικανοποιούν τη δική σου και τις διατροφικές ανάγκες του μωρού, ρώτα το γιατρό σου και

Lifeme

Healthy is the new Sexy!